Linjastoluonnoksen kommentointi päättyi 3.1.2021. Saimme
linjastoluonnoksen kyselylomakkeisiin yhteensä 1282 vastausta. Tässä
postauksessa käymme läpi palautteita, ja vastaamme huolta herättäneisiin
seikkoihin. Jatkamme linjaston tarkastelua ja mahdollisesti esitämme pieniä
muutoksia esitettyyn luonnokseen.
Sunan
yhteyksien säilyminen herätti keskustelua
Aivan aluksi
haluamme pahoitella suunnittelualueen ulkopuolelle jääneen Espoon keskuksen
ympäristön asukkaita vajavaisesta viestinnästä. Erittäin runsaan palautteen
perusteella Sunan yhteydet uuden runkolinjan 530 käynnistyessä herättivät
huolta. Jo aiemmin luonnosteltuja suunnitelmia ei tuotu linjastoluonnoksen
julkaisussa esille, ja suunnitelmasta saattoi saada kuvan, että Sunanniityntien
kierrosta ei palvelisi enää mikään bussilinja.
Linjastoluonnoksen
julkaisussa kerroimme, että linja 530 korvaa linjat 134 ja 136. Tämä pitää
paikkansa Finnoontien palvelun osalta – Matinkylän ja Espoon keskuksen välisen
yhteyden tarjoaa jatkossa linja 530. Jo vuonna 2018 laaditussa runkolinjan 530
toteutussuunnitelmassa on kuitenkin hahmoteltu muutosta linjalle 224, joka
kulkisi Leppävaarasta Kauniaisten ja Sunan kautta Espoon
keskukseen.
Tämän
linjastosuunnitelman yhteydessä esitämme, että linja 224 tahdistettaisiin
rantaradan junien kanssa toimivaksi liityntäyhteydeksi, jolloin se noudattaisi E-
ja U-junien yhteistä 15 minuutin vuoroväliä. Linjan 224 vuoroväli olisi tasaiset 15
minuuttia koko päivän, jolloin se tarjoaisi paremman palvelun kuin nykyinen 136
ruuhka-ajan ulkopuolella.
Tuomarilan, Suvelan ja
Sunan yhteyksiä tarjoaa jatkossa myös linja 118, joka alkaa kulkea Espoon
keskuksesta Suvelan ja Tuomarilan kautta Tapiolaan, kun Kuurinniityn ja
Suurpellon välinen joukkoliikennekatu valmistuu (arviolta vuoden 2022 alusta).
Lisäksi linjalle 531 tehtäisiin linjastoluonnoksessa esitetty reittimuutos
Sunantielle, jolloin se täydentäisi yhteyksiä myös Olarin ja Matinkylän
suuntaan.
 |
Espoon keskuksen ympäristön bussilinjat, kun runkolinja 530 aloittaa liikennöinnin. |
Vastauksemme palautteisiin alueittain (avautuu otsikkoa klikkaamalla)
Saunalahdessa ja Kauklahdessa kiiteltiin parantuvia yhteyksiä, mutta epäkohtiakin löytyi
Neljästä kyselystämme Saunalahdessa ja Kauklahdessa oltiin tyytyväisimpiä linjastoluonnokseen. Etenkin kiitosta sai Kauklahden ja Kivenlahden välisen yhteyden nopeutuminen, Kummelivuorentien ja Linjaloistonkadun palvelun parantuminen Saunalahdessa sekä linjan 166 siirto Bassenkylään. Listaamme seuraavaksi huolta herättäneitä seikkoja sekä väärinymmärryksiäkin, joita linjastoluonnos herätti.
- Saunaniemen ja Kallvikin yhteydet koetaan heikkenevän, kun vaihdoton bussiyhteys 164(V)A poistuu.
- Uudessa bussilinjastossa suoria bussiyhteyksiä on priorisoitu tiheille kerrostaloalueille. Haaroittamalla ja jatkamalla linjaa Saunalahdesta Kurttilaan sekä Tillinmäkeen tavoitetaan enemmän matkustajia kuin nykyisellä reitillä Salakuljettajantiellä. Kallvikia ja Saunaniemeä palvelee jatkossa linja 163 Espoonlahden metroasemalle.
- Kivenlahden ja Kauklahden välille toivotaan vieläkin nopeampaa linjaa ilman Saunalahden kierrosta
- Jos tällainen bussilinja ohittaisi Saunalahden, matkustajamäärät eivät riittäisi ylläpitämään kelvollista vuoroväliä. Luonnoksessa ehdotetuilla Espoonlahden ja Kauklahden välisillä linjoilla on pyritty järjestämään molemmille omat selkeät palvelualueensa tavoitteena nopeuttaa yhteyksiä. Ratkaisulla on pyritty välttämään tilannetta, jossa yhdellä linjalla palveltaisiin kaikki alueet ja linjan reitti muodostuisi liian hitaaksi ja kierteleväksi (kuten nykyinen 165).
- Suoraa bussiyhteyttä Saunalahden ja Kampin välillä toivottiin ajettavan myös ruuhkasuunnan vastaisesti
- Suorat bussiyhteydet perustetaan helpottamaan metron ruuhkia. Metron kuormitusongelmia on kuitenkin vain ruuhkasuuntaan. Lisäksi ruuhkasuuntaan ajaminen mahdollistaa palvelun tarjoamisen myös Kurttilasta ja Tillinmäestä vähemmällä bussimäärällä.
- Saunalahden liityntäyhteydet metrolle paranevat nykyisestä tilanteesta. Aluetta palvelee jatkossa linjat 162, 163 ja 165, jolloin yhteys metrolta on 10 kertaa tunnissa.
- Hämmennystä herätti myös se, poistuuko palvelu Vantinmäestä
- Vaikka linjat 166 ja 167 poistuvat Vanttilan kierrokselta, linja 165 tulee tilalle. Linja 165 tarjoaa yhteyden Kauklahden asemalle ja aina Espoonlahteen asti. Vuoroväli Vanttilan kierrokselta Kauklahden juna-asemalle (ja jatkossa myös Espoonlahteen) säilyisi nykyisellään.
- Lisäksi linjan 165 poistuminen Valhallantieltä huolestutti.
- Linja 162 tulee korvaamaan Hansakallion yhteyttä.
- Linjojen 166 ja 167 siirtymistä Hyttimestarintielle toisaalta kiiteltiin, mutta toisaalta kiinnitettiin huomiota siihen, että Lasilaaksosta poistuu yhteys Kauklahden aseman pohjoispuolisiin palveluihin.
- Linjoilla 166 ja 167 pääsee vastaisuudessakin Kauklahteen. Lisäksi linja 165 ohittaa Lasilaakson risteyksen, joten myös sillä tarjotaan yhteys Kauklahden palveluihin. Lasilaaksosta toivottiin myös nopeampaa yhteyttä Espoonlahden suuntaan, jonka linjan 165 reittimuutos tarjoaa.
- Kummelivuorentien sopivuus bussiliikenteelle herätti huolta, sillä katua pidetään kapeana ja sen varrella sijaitsee päiväkoteja
- Kummelivuorentie on suunniteltu joukkoliikenteelle sopivaksi yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.
Palautteissa toistui myös huoli poistuvista koululaisyhteyksistä. Suunnitelman mukaisessa bussilinjastossa joillakin alueilla kasvaa kävelymatka hieman, mutta toisilla alueilla palvelu paranee. Esimerkiksi Lasilaaksosta Vanttilan koululle pääsee yhä vaihdottomalla bussiyhteydellä, mutta kävelymatka pitenee hieman. Toisaalta esimerkiksi yhteys Järvikylästä Kungsgårdsskolaan parantuu nykyisestä.
Latokaskessa ja Tillinmäessä harmitti liityntäyhteyksien hidastuminen
- Linjan 159 siirtyminen Martinsillantielle ja näin ollen sen hidastuminen herätti huolta Latokaskessa.
- Linjan 159 ajoaika Matinkylään hidastuisi muutamalla minuutilla
- Toisaalta myös linja 542 tarjoaa jatkossa yhteyden metrolle, ja kokonaismatka-aika Helsingin keskustaan ei Kivenlahden kautta kasva merkittävästi verrattuna nykyiseen yhteyteen linjalla 159 Matinkylään.
- Lisäksi palvelua pyrittiin parantamaan linjalla 121A, joka tarjoaa ruuhka-aikoina vaihdottoman yhteyden Latokaskesta Helsingin keskustaan.
- Yhtenä vaihtoehtona pohdittiin myös ratkaisua, jossa Tillinmäen/Nöykkiön/Latokasken alue palveltaisiin nykyiseen tapaan kolmella linjalla (157, 158 ja 159), mutta tämä vaihtoehto maksaisi linjastoluonnoksessa ehdotettuun (158 ja 159) verrattuna vuosittain yli miljoona euroa enemmän, eikä siksi ole toteutuskelpoinen.
- Kustannusten puolesta mahdollinen vaihtoehto olisi ajaa joka toinen linjan 159 lähdöistä suoraa Länsiväylälle ja joka toinen Martinsillantien kautta. Tämä harventaisi kuitenkin Martinsillantien liityntäyhteyksiä Matinkylään 15 minuutista 30 minuuttiin.
- Matinkylän suunnasta pääsisi Martinsillantien varteen vain joka toisella bussilla. Espoonlahden metroasemalta olisi nopea liityntäyhteys 15 minuutin välein linjalla 124.
- Mitä mieltä olisit tällaisesta vaihtoehdosta? Kerro postauksen kommenttikentässä.
- Tillinmäessä pidetään linjan 158 tarjoamaa liityntäyhteyttä liian hitaana
- 164K tarjoaa vaihdottoman yhteyden Helsingin keskustaan ruuhka-aikoina. Lisäksi linja 163 tarjoaa Tillintieltä Kiviruukin kautta nopean yhteyden Espoonlahden metroasemalle. Osalle tillinmäkeläisistä myös Kattilalaaksonkatua kulkevan linjan 542 pysäkki on kävelyetäisyydellä. Linjalla 542 pääsee jatkossa Kivenlahden ja Espoonlahden metroasemille.
- Linjan 158 jatkamista metroasemalle myös linjan länsipäässä pohdittiin. Nousijamääriin suhteutettuna ratkaisu olisi kuitenkin tässä vaiheessa suhteellisen kallis – päiväsaikaan nousijamäärät Tillinmäentien varrelta ovat vähäiset (n. 2 matkustajaa / lähtö). Linjan 158 jatkamisen tarkastelu Kivenlahden metroasemalle on ajankohtaista, kun Kiviruukin kehitys alkaa ja Kiviruukinkatu valmistuu. Kivenlahden asemanympäristö valmistuu 2020-luvun puolivälissä.
- Vaihdotonta yhteyttä Helsingin keskustaan pidetään tervetulleena uudistuksena, mutta linjan 121A reitti koetaan liian hitaaksi, koska se kulkee Olarin kautta
- Linjastosuunnitelmassa on priorisoitu tiheitä kerrostaloalueita. Vaihdottoman Kampin yhteyden tarjoaminen Latokaskeen (linja 121A) on mahdollista nykyisen linjan 125K resurssien avulla. Jos Kamppiin päättyvä linja ajettaisiin muuta reittiä, linjastossa täytyisi edelleen olla 125K:n tyylinen linja tarjoamassa toivottuja yhteyksiä Olarin suuntaan, jolloin linjastokokonaisuus olisi huomattavasti ehdotettua kalliimpi. Nykyiseen linjan 159 ja metron yhdistelmään verrattuna yhteys olisi silti arviolta muutaman minuutin nopeampi.
Linjan 510 jatkolle vihreää valoa, mutta suorien keskustayhteyksien poistuminen harmitti Laurinlahdessa ja Soukassa
- Saimme paljon palautetta suorien bussien säilyttämisestä Länsiväylän eteläpuolella
- Jatkossa suoria bussiyhteyksiä tarjotaan ensisijaisesti metron vaikutusalueen ulkopuolelta sijaitsevilta tiheiltä kerrostaloalueilta, sillä nykyisiltä suorien bussien palvelualueilta palvelu olisi päällekkäistä metron kanssa.
- Linja 510 tarjoaa vaihdottoman yhteyden Helsingin kantakaupungin pohjoisempiin osiin, kuten Meilahteen, Pasilaan ja Vallilaan.
- Runkolinjan 510 reittiä toivottiin muutettavan palvelemaan myös Soukkaa
- Runkolinjan 510 reitti kulkee suoraan Länsiväylältä Espoonlahteen ja Kivenlahteen, ja tällä on pyritty varmistamaan metrolle kilpailukykyinen yhteys Helsingin kantakaupungin pohjoisosiin. Kierros Soukan kautta hidastaisi Espoonlahden alueen tiheimpien asuinkeskittymien matka-aikaa. Soukasta pääsee kuitenkin tiheillä yhteyksillä Espoonlahteen vaihtamaan linjalle 510.
- Metron hitautta verrattuna busseihin harmiteltiin
- On totta, että Otaniemenkin kautta kiertävä metro ei valitettavasti ole yhtä nopea kuin bussit parhaimmillaan suoraa Länsiväylää pitkin. Kivenlahden ja Rautatientorin välinen matka-aika metrolla on noin puoli tuntia.
- Metro tuo kuitenkin myös merkittäviä hyötyjä: vuorotarjonta on tiheää läpi viikon (myös viikonloppuisin) laajoilla liikennöintiajoilla. Metro on jatkossa yhä useammalla kävelymatkan päässä kotoa.
- Kaitaantien vuoroväli koetaan liian harvaksi, jos se tarjotaan vain linjalla 544
- Kaitaantien varren asuinalueet ovat pääosin kävelymatkan päässä metroasemalta, joten nykyisenlainen bussien vuorotarjonta ei ole jatkossa perusteltua. Linja 544 tarjoaa palvelua jatkossa myös ruuhka-aikojen ulkopuolella ja viikonloppuisin.
- Hannusjärven pohjoisosan liikenne koetaan puutteelliseksi
- Runkolinja 510 tarjoaa jatkossa suoran yhteyden Soukanmyötäleen pysäkiltä Helsingin suuntaan ja toisaalta myös Matinkylään ja Tapiolan metroasemalle. Lisäksi Espoonlahdensolmun pysäkeiltä kulkee linjat 164(K) ja toistaiseksi Kirkkonummen bussit. Soukanväylän varrelta palvelua tarjoaa myös linjat 124 ja 125.
- Hannusjärven alue sijaitsee 1-1,5 kilometrin päässä lähimmästä metroasemasta.
Olarissa ja Matinkylässä enemmistö oli tyytyväisiä ehdotettuihin bussilinjoihin
Linjan 121(A) tarjoamaa vaihdotonta yhteyttä Helsingin keskustaan kiiteltiin useissa palautteissa. Saimme Olaria ja Matinkylää käsittelevään kyselylomakkeeseen runsaasti (noin 500) palautetta liittyen Sunan yhteyksiin, sillä kerroimme tässä yhteydessä runkolinjan 530 vaikutuksista nykylinjastoon. Tämän blogipostauksen alussa olemme käsitelleet Sunan yhteyksiä jatkossa.
- Linjan 531 jääminen Espoon keskukseen Jorvin sijaan harmittaa
- Jatkossa yhteys Jorviin muuttuu Olarista vaihdolliseksi, mutta linjojen 200, 530 ja 542 tiheä palvelu ja yhteiset pysäkit takaavat sujuvan vaihdon. Linjan 531 jatkuminen Jorviin olisi päällekkäistä palvelua mainittujen linjojen lisäksi.
- Linjan 543 ja täten Olarin ja Mankkaan välisen yhteyden poistumista harmiteltiin
- Nousijamäärät Olarin ja Mankkaan välillä eivät valitettavasti riitä perustelemaan linjan 543 säilyttämistä. Mankkaalta pääsee jatkossa vaihdollisella yhteydellä Olariin Merituulentien kautta. Merituulentieltä Olariin kulkee tiheästi busseja (121, 124, 125).
- Kuitinmäentien ja Friisiläntien palvelun koetaan heikkenevän.
- Jatkossa Friisilän kautta kulkee 3 linjaa: 124, 133 ja 158. Matinkylän metroasemalle pääsee näin ollen kuusi kertaa tunnissa, ja palvelua täydentää linja 124 vartin vuorovälillä.
Linjastoluonnoksen kyselyihin vastattiin
todella aktiivisesti, ja olemme nostaneet tähän postaukseen eniten palautetta
keränneet teemat. Jatketaan keskustelua kuitenkin blogikommenttien puolella,
jos jostakin herää vielä kysyttävää!