Näkyvyysklikkaamalla

30 lokakuuta 2020

Bussilinjat Olarin ympäristössä

Tässä postauksessa esittelemme ehdotuksiamme bussilinjoihin Olarin alueella Länsimetron jatkeen aloittaessa liikennöinnin.

Nykytilassa Olaria palvelevat linjat 133, 531(B), 532 ja 533 Matinkylän suuntaan, 124 ja 125 Tapiolan ja Espoonlahden suuntiin. Lisäksi poikittaisyhteyksiä tarjoaa linja 543. Ehdotuksessamme näihin linjoihin tulisi pienempiä ja suurempia muutoksia Länsimetron jatkeen käynnistyessä ja myös siksi, että jo aiemmin päätetyt runkolinjat 520 ja 530 aloittavat liikennöinnin.

Ehdotuksiamme

Nuottaniemen yhteyksiä Matinkylään ja eteenpäin tarjoaisivat ehdotuksessamme tuleva runkolinja 520 sekä 531, jolloin viiden minuutin vuoroväli ruuhka-aikana säilyisi ennallaan.

Linja 125 säilyisi ennallaan lukuunottamatta katuverkon muutoksia Espoonlahden tulevan metroaseman ympäristössä. Myös linja 133 säilyisi ehdotuksessamme ennallaan.

Reittiehdotuksessamme linjaa 533 jatkettaisiin Hyljelahteen, jolloin se tarjoaisi liityntäyhteyksiä alueelta Finnoon ja Matinkylän metroasemille 15 minuutin vuorovälillä. Tällöin linjan 111 voisi päättää Matinkylän terminaaliin.

Linjaa 543 ehdotetaan yhdistettäväksi linjan 544 kanssa. Linjan 543 reittimuutos poistaisi suoran yhteyden Olarin ja Mankkaan väliltä, mutta muutoin suurta osaa eri alueiden välisistä yhteyksistä saataisiin nopeutettua. Espoonlahden ja Leppävaaran välisiin yhteyksiin on toivottu parannusta, jonka linjan 544 liikennöintiaikojen laajentaminen ruuhka-ajan ulkopuolelle ja viikonlopuille toisi. Lisäksi runkolinja 520 tuo nopeamman yhteyden Olarin ja Leppävaaran välille, kulkiessaan Kehä ll:n, Turunväylän ja Kehä l:n kautta.

Linja 543 on tähän asti tarjonnut yhteyden Olarista Finno skolaniin. Ehdotuksessamme linjan 124 reittiä muutettaisiin niin, että se kulkisi myös Kuitinmäen kautta – tällöin suora yhteys Finno skolaniin säilyisi.

Suora bussilinja Kamppiin

Yllä olevien bussilinjojen lisäksi ehdottaisimme Kamppiin päättyvää bussilinjaa 125A, jonka ensisijainen palvelualue olisi edellisen blogipostauksen mukaisesti Olari, ja päätepysäkkinä Espoossa voisi toimia Latokaski. Tällöin linja palvelisi myös kehittyvää Puolarmetsän aluetta.

Suorien linjojen osalta pohdittiin myös ratkaisua, jossa "159A" ajaisi Latokaskesta Nöykkiön kautta Kamppiin, jolloin linja 125A voisi päättyä Olariin. Tällöin ongelmaksi muodostuisi nykyisen linjan 125K yhteyksien paikkaaminen käytettävissä olevilla resursseilla. Ehdotettuun 125A:n linjaukseen voitaisiin käyttää nykyisen linjan 125K resursseja.

Blogin kommenteissa ehdotettiin myös vaihtoehtoa, jossa joka toinen 159 ajaisi Kamppiin ja joka toinen Matinkylään. Tämä aiheuttaisi ongelmia Matinkylän liityntälinjoille: Matinkylään ajettaessa vaihtoyhteys olisi vielä jollain tavalla toimiva Piispansillan pysäkiltä, mutta liityntäyhteys Matinkylästä Martinsillantielle ja Latokaskeen putoaisi ruuhkassa 30 minuuttiin. Länsiväylällä sijaitseva pysäkki Matinkylästä Latokaskeen vaatisi kävelyä metroasemalta toiselle puolelle Länsiväylää.

Alla olevilla kartoilla on esitelty ehdotetut bussilinjat. Lisäksi linjat kokonaisuudessaan löytyvät tämän linkin takaa:

https://platform.remix.com/map/c6da6347?latlng=60.17065,24.69494,12

Kertokaa kommenteissa, millaisia ajatuksia ehdotetut bussireitit herättävät!


531 ja 125 säilyisivät Olarissa ennallaan. Linjalle 124 ehdotetaan, että se kulkisi tulevaisuudessa Kuitinmäen kautta, tarjoten suoria yhteyksiä myös sieltä Martinsillan suuntaan ja Finno skolaniin.

Linja

vuoroväli (ruuhka-aikaan / päivällä / lauantaina / sunnuntaina)

124

Espoonlahti (M) – Olari – Tapiola

15/15/15/30

125

Espoonlahti (M) – Nöykkiö – Olari – Tapiola

15/15/15/30

531

Kalastajanmäki – Matinkylä (M) – Olari – Espoon keskus

10/15/10/15

 

Linja 133 säilyisi nykyisellään. Linjaa 533 jatkettaisiin Matinkylästä Hyljelahteen, jolloin aluetta nykyisin palveleva 111 voitaisiin päättää Matinkylän metroasemalle. Linjaa 544 ja 543 ehdotetaan yhdistettäväksi siten, että linja noudattaisi linjan 544 reittiä etelässä ja palvelua laajennettaisiin ruuhka-ajan lisäksi päiviin ja viikonloppuihin.

Linja

vuoroväli (ruuhka-aikaan / päivällä / lauantaina / sunnuntaina)

133

Friisilä – Matinkylä (M) – Suurpelto – Henttaa

30/30/30/60

533

Hyljelahti – Matinkylä (M) – Suurpelto – Kauniainen – Järvenperä

15/15/15/30

544

Kivenlahti (M) – Espoonlahti (M) – Karamalmi – Leppävaara

15/20/30/30


Uudet runkolinjat tarjoavat palvelua Matinkylästä. 520 kulkisi Matinkylästä Olarin kautta nopeita väyliä pitkin Leppävaaraan ja aina Myyrmäkeen saakka. 530 kulkisi Matinkylän ja Finnoontien kautta Espoon keskukseen ja Myyrmäkeen saakka.

Runkolinjat

vuoroväli (ruuhka-aikaan / päivällä / lauantaina / sunnuntaina)

520

Kalastajanmäki – Matinkylä (M) – Olari – Suurpelto – Leppävaara – Myyrmäki

10/10/10/15

530

Matinkylä (M) – Espoon keskus – Jorvi – Myyrmäki

10/10/10/15

 

23 lokakuuta 2020

Ajatuksia Latokasken ja Nöykkiön alueiden bussilinjoista

Nykytila

Nykyään Latokasken, Nöykkiön, Kattilalaakson ja Tillinmäen liityntä metroon tapahtuu Matinkylässä: alueen liityntäliikennettä palvelee kolme linjaa: 157, 158 ja 159. Lisäksi koululaisyhteyksiä tarjoaa Latokaskesta Finno skolaniin linja 158K.

Näiden linjojen lisäksi Espoonlahden aluekeskukseen tarjoaa yhteydet linjat 124 Tillinmäestä, 542 Latokaskesta ja Kattilalaaksosta sekä 125 Nöykkiöstä.

Vaihdottomia yhteyksiä Tapiolan suuntaan tarjoavat linjat 124 ja 125 sekä 125K.

Metron jatkuminen Kivenlahteen tarjoaa mahdollisuuksia uusille, nopeammille liityntäyhteyksille osalta alueista. Toisaalta myös yhteydet Matinkylään ovat joissakin tapauksissa järkevämpiä, jotta matkanteko tapahtuu luonnolliseen suuntaan.


Espoonlahteen

Espoonlahti on Latokasken ja Nöykkiön alueiden aluekeskus, jonne tarjotaan suorat bussiyhteydet. Lisäksi metron jatko Kivenlahteen tarjoaa myös liityntäyhteyden metroon. Ehdotuksessamme linjaan 542 ei tehtäisi muutoksia, ja se toimisi ensisijaisena liityntäyhteytenä metroon Kattilalaaksosta. Tillinmäen läpi Espoonlahden suuntaan voisi kulkea uusi linja 163, joka tarjoaisi suoremman yhteyden metrolle ja Espoonlahden aluekeskukseen. Myös linjat 124 ja 125 tarjoaisivat entiseen tapaan yhteydet Nöykkiön alueelta Espoonlahteen.

Espoonlahden suuntaan olisi palvelu kaikkialta Latokasken, Nöykkiön, Tillinmäen ja Kattilalaakson alueilta, sillä Espoonlahti on aluekeskus ja myös lähin metroasema joiltakin alueilta.
Kuva 1. Ehdotuksemme Espoonlahteen kulkevista bussilinjoista.




Linja

vuoroväli ruuhka-aikana

124

Espoonlahti (M) – Olari – Tapiola

15

125

Espoonlahti (M) – Nöykkiö – Olari – Tapiola

15

163

Espoonlahti (M) – Kiviruukki – Tillinmäki – Kallvik

30

542

Soukka – Espoonlahti (M) – Kivenlahti (M) – Kattilalaakso – Latokaski – Espoon keskus - Jorvi

10


Matinkylään

Liikkumiskyselyssä ja asukastyöpajoissa tuli vahvasti esiin viesti siitä, että ”eteenpäin menemisen tunne” koetaan matkanteossa tärkeänä. Siksi ehdotuksessamme on kaksi linjaa, jotka tarjoaisivat liityntäyhteyden Latokaskesta ja Nöykkiön alueelta metroon luonnolliseen suuntaan, eli Matinkylään.

Linjan 159 reitti muuttuisi niin, että se kulkisi Länsiväylän sijaan Martinsillantietä. Linjan reitti siis hidastuisi nykyisestä, mutta tällöin linja tarjoaisi myös Martinsillantieltä yhteydet Matinkylään eikä tätä aluetta varten tarvittaisi toista erillistä linjaa. Jos linja 159 jätettäisiin nykyiselleen niin tarjonta tulisi jatkossakin hajauttaa useammalle linjalle, joka tarkoittaisi myös vuorovälien harventamista. Tällä reitillä linja palvelisi myös Finno skolanin yhteyksiä, eikä erilliselle koululaislinjalle olisi enää tarvetta.

Linjan 158 reitti muutettaisiin kulkemaan Tillinmäkeen, sillä Kattilalaaksossa on tulevaisuudessa tiheä yhteys metroon linjalla 542.

Molemmat linjat, 158 ja 159, kääntyisivät Länsiväylälle Finnoon kohdalla.

Jotta matkanteko olisi luonnolliseen suuntaan, voisi Matinkylän terminaaliin jäädä liityntäbussilinjat Nöykkiön ja Latokasken suunnista.
Kuva 2. Ehdotuksemme Matinkylään päättyvistä liityntälinjoista.

Linja

vuoroväli ruuhka-aikana

158

Matinkylä (M) – Nöykkiö – Tillinmäki

15

159

Matinkylä (M) – Martinsillantie – Latokaski

15



Kamppiin

Pari postausta sitten toimme esiin ajatuksen, että suorat bussilinjat Kamppiin kulkisivat nykytilan sijaan Länsiväylän pohjoispuolella, koska metro jatkuu tulevaisuudessa nykyisten suorien bussilinjojen palvelualueelle. Metron kuormituksen helpottamiseksi on tärkeää, että suorat bussilinjat kulkisivat tiheästi asuttujen alueiden kautta. Alla olevassa ehdotuksessamme tällaisen suoran bussilinjan palvelualue olisi Olari ja parhaillaan kehittyvä Puolarmetsä, ja linjan päätepysäkkinä voisi toimia Latokaski.

Länsimetron jatkeen jatkuessa Kivenlahteen myös Saunalahti jää etäälle lähimmästä metroasemasta. Tästä syystä toinen suora linja voisi palvella ensisijaisesti Saunalahtea – linja voisi haaroittua Saunalahden jälkeen niin, että puolet suorista busseista päättyisi Tillinmäen länsiosaan ja puolet Brinkinmäentielle. Eli Tillinmäestä olisi tällöin 20 minuutin välein yhteys Kamppiin linjalla 164A.

Suorat bussilinjat Kamppiin ovat ensisijaisesti perustettu helpottamaan metron kuormitusta ruuhka-aikoina. Siksi on tärkeää, että bussilinjat kulkevat tiheästi asutuilta alueilta, kuten ehdotuksessamme Olarista ja Saunalahdesta. Bussireittien päätepysäkit voisivat olla Latokaskessa ja Tillinmäessä.
Kuva 3. Ehdotuksemme Kamppiin päättyvistä ruuhka-ajan bussilinjoista.

Linja

vuoroväli ruuhka-aikana

125A

Kamppi (M) – Niittykumpu (M) – Olari – Puolarmetsä - Latokaski

15

164A

Kamppi (M) – Saunalahti – Tillinmäki / Kurttila

10(20)

 

Veisivätkö tällaiset ratkaisut bussilinjastoa parempaan suuntaan?

12 lokakuuta 2020

Saunalahden ja Kauklahden bussilinjat

Kiitos erittäin aktiivisesta kommentoinnista edelliseen postaukseen! Olemme lukeneet kaikki kommentit ja otamme sieltä nousseita ongelmakohtia ja ideoita huomioon suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan.

Nykytila

Kauklahden, Saunalahden ja Espoonlahden välisen yhteyden tarjoaa nykytilassa linja 165. Linjat 166 ja 167 toimivat syöttöliikenteenä Kauklahden asemalle Järvikylästä, Espoonkartanosta, Lasilaaksosta ja Vantinmäeltä. Kartalla esitettyjen linjojen lisäksi Saunalahtea palvelee ruuhka-ajan suora bussilinja (164A) Kamppiin, sekä Tillinmäestä lähtevä linja 124 ja sen variantti 124K.

Liikkumiskyselyn ja palautteen perusteella on tunnistettu kolme aluetta, joissa joukkoliikenteen palvelua toivotaan parannettavan: Bassenkylä Kauklahdessa sekä Harmaalaakso ja Kummelivuorentie Kauklahdenväylän varrella (korostettu kartalla punaisella). Nämä kaikki ovat kasvavia asuinalueita, joista tällä hetkellä on matkaa lähimpään joukkoliikenneyhteyteen.

Mainittujen alueiden palvelun kehittämisen lisäksi liikkumiskyselyssä ja asukastyöpajoissa on hyvin vahvasti toivottu nopeampaa yhteyttä Espoonlahden ja Kauklahden välille.

Nykyisellään Espoonlahden ja Kauklahden välistä yhteyttä palvelee yksi linja 165, joka koetaan kierteleväksi ja hitaaksi. Lisäksi Bassenkylän, Harmaalaakson ja Kummelivuorentien yhteyksiin kaivataan parannuksia.
Kuva 1. Nykytila. Linjan 165 reitti ja liikkumiskyselyssä esiin tulleet alueet, joihin tarvitaan parempaa joukkoliikennepalvelua.


Ratkaisuvaihtoehtoja

Linjaa 165 pidetään hitaana yhteytenä Espoonlahden ja Kauklahden välillä. Haasteeksi muodostuu bussilinjojen suunnittelussa se, että tällä välillä on useampi väylä, joiden varrella on asutusta. Yhtäältä Vanhan Saunalahdentien, Brinkinmäentien ja Kurttilantien muodostama väylä on monen asukkaan lähellä, mutta toisaalta Kauklahdenväylää kulkeva linja olisi nopeampi. Lisäksi Kummelivuorentien ja Linjaloistonkadun varrelle muodostunut kerrostaloalue on etäällä linjan 165 reitistä, joten Kauklahdenväylää pitkin kulkeva linja palvelisi aluetta paremmin.

Kokonaan Kauklahdenväylää pitkin kulkeva reitti olisi joukkoliikenteen tehokkuuden kannalta huono vaihtoehto, sillä se ei keräisi matkan varrelta tarpeeksi matkustajia, ja Espoonlahden ja Kauklahden välinen kysyntä ei yksinään riittäisi linjan perustamiseen. Linjan olisi siis kuljettava myös Saunalahden läpi ollakseen kannattava.

Yksi vaihtoehto ratkaisemaan edellä esitettyjä ongelmia olisi hajauttaa palvelu yhteen harvempaan ja toiseen tiheämpään linjaan.  Linjan 165 reitti voitaisiin säilyttää ennallaan Kivenlahdesta Saunalahteen asti, mutta Saunalahdessa linja jatkaisi pohjoiseen nopeampaa Kauklahdenväylää pitkin. Toinen linja kulkisi Kivenlahdesta Kauklahdenväylää pitkin Kummelivuorentielle ja edelleen Saunalahdenkadulle, ja jatkaisi siitä Kurttilantietä pohjoiseen.

Minne tällaiset linjat päättyisivät Kauklahden aseman pohjoispuolella? Alla olevaan karttaan on hahmoteltu mahdollisia suuntaviivoja: asukasmäärien näkökulmasta harvemman linjan sopiva päätepysäkki voisi olla Bassenkylässä ja tiheämmän linjan päätepysäkki nykyisellä Hansavalkamalla. Tällaisessa ratkaisussa nykyiset Kauklahden aseman liityntälinjat 166 ja 167 voisivat jäädä nykyiselleen.

Kartalla esitettyjen Espoonlahden ja Kauklahden välisten yhteyksien lisäksi Saunalahdenkadun ja Kummelivuorentien aluetta voisi palvella ruuhka-aikaan myös suora bussilinja Kamppiin. Lisäksi mahdollisia koululaisyhteystarpeita, joita ei varsinaisella bussilinjastolla pystytä ratkaisemaan, voitaisiin tukea täydentävällä koululaisbussilinjalla.

Mitä ajatuksia tällaiset ratkaisut herättävät?

Kuva 2. Espoonlahden ja Kauklahden välisten yhteyksien mahdolliset reitit.



01 lokakuuta 2020

Suorien bussilinjojen tulevaisuus

Metron kuormitusta helpottamaan perustettiin noin vuosi Länsimetron ensimmäisen vaiheen käyttöönoton jälkeen neljä suoraa bussilinjaa, joiden tehtävänä on ruuhka-aikaan vähentää Matinkylä-Tapiola -välille kohdistuvaa kuormitusta. Nyt kun metro jatkaa Kivenlahteen asti, pitkälti suorien bussilinjojen nykyiselle palvelualueelle, on niiden tulevaisuutta tarkasteltava. Suoria bussilinjoja tarvitaan yhä tulevaisuudessa, koska metroa tullaan Kivenlahteen jatkettaessakin ajamaan siten, että puolet metrojunista ajaa Tapiolaan ja puolet Kivenlahteen. Muita liikennöintimalleja voidaan testata luotettavasti vasta metron jatkeen valmistuttua.


Metron jatkeen vaikutusalueen asukkaat

Enintään 800 metrin päässä uusista metroasemista asuu kaikkiaan noin 40 prosenttia Suur-Espoonlahden asukkaista. Kyse on linnuntietä kuljetusta matkasta, joten todellista kävelymatkaa voi enimmillään tulla näiltä alueilta metroasemalle noin kilometri.

Ulkopuolelle jäävät Suvisaaristo, Soukanniemi, osa Laurinlahdesta sekä Saunalahti ja Latokaski-Nöykkiön alue. Alla olevassa kuvassa on esitetty 800 metrin vaikutusalueet sekä nykyiset suorat linjat 143A, 146A, 147A ja 164(V)A.

Noin 40 prosenttia suurespoonlahtelaisista asuu kohtuullisen kävelymatkan päässä tulevista metroasemista, eli Finnoosta, Kaitaalta, Soukasta, Espoonlahdesta tai Kivenlahdesta.
Kuva 1. 800 metrin vaikutusalueet uusien metroasemien ympärillä ja nykyisten suorien linjojen palvelualue.


Nykyiset linjat

Suoria Kamppiin ajavia bussilinjoja on nykyään neljä. 143A palvelee Ala-Soukkaa ja Kaitaantien varrella asuvia. 147A kulkee vain ruuhkasuuntaan ja kulkee Espoonlahden, Laurinlahden ja Ylä-Soukan kautta Länsiväylälle. 146A palvelee kivenlahtelaisia ja espoonlahtelaisia. 164A palvelee ruuhkasuunnassa saunalahtelaisia ja kivenlahtelaisia, 164VA ruuhkasuunnan vastaisesti Kiviruukkia ja Saunalahtea.

Kun metro liikennöi Kivenlahteen asti, tulee nykyisten bussien palvelualue käsittämään pitkälti sen alueen, joka jää kohtuullisen kävelymatkan päähän metroasemista (800 metriä). Poikkeuksena on Saunalahti, josta on pari kilometriä lähimmälle metroasemalle Kivenlahteen.

Alla olevassa kartassa on esitetty liikkumiskyselyssä esiin nousseet työpaikka- ja opiskelukeskittymät, metro Kivenlahteen asti ja nykyiset ja tulevat runkolinjat. Kartta osoittaa, että Espoonlahden alueelta pääsee lähes kaikkiin kyselyssä nousseisiin työpaikka- ja opiskelukeskittymiin enintään yhdellä vaihdolla, kun mahdollisia vaihtopaikkoja ovat esimerkiksi Espoonlahti, Matinkylä, Tapiola, Leppävaara ja Helsingin eri solmukohdat.

Liikkumiskyselyssä ilmoitettujen työpaikkojen saavutettavuus on hyvä Espoonlahdesta, josta tärkeisiin työpaikkakeskittymiin pääsee enintään yhdellä vaihdolla.Kuva 2. Kartalla on esitetty metro, nykyiset ja tulevat runkobussilinjat ja Kamppiin suoraan ajavat bussilinjat sekä liikkumiskyselyssä ilmoitetut työpaikat.


Suorat linjat Länsiväylän pohjoispuolelle?

Kustannusten puolesta suoria linjoja Helsingin suuntaan ei ole mahdollista järjestää kaikkialta Etelä-Espoosta, eikä esimerkiksi Kampin terminaalissa olisi tilaakaan kovin monelle linjalle. Mitä enemmän metron kanssa rinnakkainen bussiliikenne Länsiväylän käytävässä maksaa, sitä vähemmän rahaa jää käytettäväksi Espoon sisäisiin yhteyksiin esimerkiksi aluekeskuksiin Matinkylään, Espoon keskukseen ja Leppävaaraan sekä metron liityntäyhteyksiin.

Tulevaisuuden bussilinjastossa saattaa esitettyjen karttojen tulkinnan perusteella olla mielekkäämpää, että Helsinkiin kulkevat suorat bussilinjat palvelisivatkin metron vaikutusalueen sijaan Länsiväylän pohjoispuolisia alueita. Metron kuormitusta helpottaisi parhaiten palvelun tarjoaminen tiheillä kerrostaloalueilla – tällaisia voisivat olla esimerkiksi Saunalahti ja Olari.

Mutta mitkä olisivat tällaisten linjojen päätepysäkit Espoon päässä?

 

510 jatko ja suora palvelu Meilahteen, Pasilaan ja Teollisuuskadulle?

Liikkumiskyselyssä tuli esiin toive, että esimerkiksi Meilahteen pääsisi nykyistä paremmin. Lisäksi kyselyssä nousi merkittävinä työpaikkakeskittyminä Helsingin keskustan lisäksi Pasila ja Vallila. Asukastyöpajoissa pidettiin mahdollisena vaihtoehtoa, että Kampin sijaan suoria bussilinjoja Helsinkiin voitaisiin ajaa myös muualle Helsingin alueelle kuten juuri Meilahden ja Pasilan suuntaan.

Tällaisen yhteyden voisi tarjota runkolinja 510, jos sen reittiä jatkettaisiin nykyiseltä päätepysäkiltä Westendinasemalta aivan Espoonlahteen asti, jolloin linja tarjoaisi vastaavia yhteyksiä kuin ennen länsimetroa linja 504, mutta tiheämmällä vuorovälillä ja laajemmilla liikennöintiajoilla. Mitä ajatuksia tällainen suora yhteys Helsingin kantakaupungin pohjoisosiin herättää?

Kamppiin ajavien suorien bussilinjojen palvelualue voisi olla Länsiväylän pohjoispuolella tiheillä kerrostaloalueilla. Nykyistä runkolinjaa 510 voisi harkita jatkettavan Espoonlahteen asti Tapiolan sijaan.Kuva 3. Suorien bussilinjojen mahdollisia suuntia ja linjan 510 jatko.