Näkyvyysklikkaamalla

24 marraskuuta 2020

Kirkkonummi – Vaihto metroon Kivenlahdessa vai Matinkylässä?

Metron jatkuessa Kivenlahteen tarkasteluun on syytä ottaa myös Kirkkonummelta nykyisin Matinkylään päättyvien linjojen eri päätepysäkkivaihtoehdot. Espoossa liityntäyhteyksiä tullaan suuntaamaan metroverkon lähimmille asemille linjojen päättyessä osittain Espoonlahden uuteen bussiterminaaliin. Kirkkonummen linjojen lopulliseen päätepysäkkiratkaisuun vaikuttavat mm. metron jatkeen myötä lisääntyvät metroliikenteen kustannukset, linjojen mahdollisesta lyhentämisestä saatavat säästöt bussiliikenteestä sekä tulevan linjaston tarjoamat vaihtomahdollisuudet ja matka-ajat.

Kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja, joista tarkempaan tarkasteluun valikoitui linjojen päättäminen nykyiseen tyyliin Matinkylään tai sitten Kivenlahden metroaseman kautta Espoonlahteen. Metroliikenteessä lähtökohtana on hankesuunnitelman mukainen liikennöintimalli, jossa puolet lähdöistä päättyy Tapiolaan ja puolet ajetaan Kivenlahteen. Metron vuorovälit ovat samat sekä Matinkylässä että Espoonlahdessa/Kivenlahdessa riippumatta siitä minne metroasemalle Kirkkonummen linjat ajetaan. Listasimme alle muutamia nostoja molempien vaihtoehtojen vaikutuksista liikkumiseen ja matka-aikoihin.

Kumpi päätepysäkki olisi sinulle mieluisampi ja minkä takia?

Kirkkonummen liityntälinjojen päätepysäkkivaihtoehtoina ovat Espoonlahti ja Matinkylä. Espoonlahden vaihtoehdossa voisi metroon vaihtaa myös Kivenlahdessa.


Liityntälinjat Matinkylään (nykyinen järjestely)

Metron jatkeen valmistuttua liikkumisessa ei juurikaan tapahtuisi muutoksia, jos liityntäyhteydet päättyisivät edelleen nykyiseen tapaan Matinkylään. Matka-ajat eri alueille pysyisivät pitkälti nykyisellään. Jatkossakin matkustaminen Espoonlahden alueelle tapahtuisi nykyiseen tapaan Espoonlahdensolmun pysäkeiltä kävellen (matkaa n. 1,4km) tai vaihtaen Martinsillalla busseihin tai metrolla Matinkylästä Espoonlahteen. Metromatka Matinkylän ja Kivenlahden välillä kestää arviolta n. 10 minuuttia.

Etelä-Espoon liityntälinjaston painopiste muuttuu hieman, kun nykyisin Matinkylään päättyviä Suur-Espoonlahden linjoja päätetään jatkossa osittain Espoonlahden uuteen bussiterminaaliin. Matinkylä pysyy kuitenkin edelleen merkittävänä joukkoliikenteen solmukohtana, josta vaihtoyhteyksiä tarjotaan laajasti eri puolille Espoota. Osa läntisen Espoon alueista olisi jatkossa kahden vaihtoyhteyden takana (bussilla Matinkylään – metrolla Espoonlahteen – bussilla esim. Saunalahteen).

 

Liityntälinjat Kivenlahden kautta Espoonlahteen

Matinkylän sijasta Kirkkonummen liityntälinjoille päätepysäkkivaihtoehtona on Espoonlahden uusi bussiterminaali. Tällöin Kirkkonummen linjat ajettaisiin Länsiväylältä/Vanhalta Jorvaksentieltä Kivenlahdentietä, Espoonlahdenrantaa ja Espoonlahdenkatua pitkin bussiterminaaliin, jossa vaihto metroon tapahtuisi. Matka-aika Kirkkonummen ja Helsingin keskustan välillä kasvaisi joitakin minuutteja.

Espoonlahden vaihtoehdossa bussista metroon vaihtaminen olisi mahdollista tehdä metron tulevalla päätepysäkillä Kivenlahdessa, katuverkon pysäkiltä metroaseman sisäänkäynnin vierestä. Kysymys on se, kummalla metroasemalla vaihto tahdistetaan ja painotetaanko matka-aikaa vai vaihtoa sisätiloissa. Jos vaihto sovitetaan Kivenlahdessa, niin matka-aika olisi arviolta 2-4 minuuttia pidempi kuin Matinkylän vaihtoehdossa. Jos vaihto tahdistetaan Espoonlahdessa, niin matka-aika olisi 4-6 minuuttia pidempi Matinkylään verrattuna. Vaihdon tarkka täsmääminen ei onnistu molemmissa, sillä bussi on hitaampi kuin metro Kivenlahden ja Espoonlahden välillä. Vaihdon täsmääminen Espoonlahdessa tarkoittaisi pidempää vaihtoaikaa Kivenlahdessa ja pidempää matka-aikaa Helsinkiin ja metron varrelle. 

Tässä vaihtoehdossa metron jatkeen vaikutusalueen, Espoonlahden saavutettavuus Kirkkonummelta paranisi huomattavasti. Kirkkonummen bussien kyytiin voisi jatkossa nousta Espoonlahden ja Kivenlahden katuverkolta, kun nykyisin lähin pysäkki on Länsiväylän rampilla Espoonlahdensolmussa. Matka-ajat Kivenlahteen ja Espoonlahteen lyhentyisivät merkittävästi, kun Matinkylän vaihtoehdossa esitetty metromatka (Matinkylä – Kivenlahti) tai kävely Espoonlahdensolmusta jäisivät väliin. Aikasäästöä tulisi siis n. 15min näille alueille matkustaessa. Läntisen Espoon liityntäyhteyksien painopiste siirtyy tulevaisuudessa Espoonlahteen, joten myös näiden linjojen vaikutusalueille yhteydet parantuisivat. Toisaalta taas Matinkylästä lähteviä busseja käyttäville näistä muodostuisi jatkossa kahden vaihdon matkoja (bussilla Kivenlahteen – metrolla Matinkylään – Matinkylästä bussilla esim. Suurpeltoon).

 

Vaihtoyhteydet muille bussilinjoille

Bussilinjojen väliset vaihtoyhteydet muuttuvat siis joka tapauksessa. Espoon liityntälinjojen lisäksi metron jatkeen myötä nykyisiin Espoosta Kamppiin ajettaviin linjoihin on myös tulossa muutoksia. Näiden lisäksi myös linjalle 510 (Herttoniemi-Pasila-Meilahti-Westendinasema) on pohdittu muutosta, jossa linjaa jatkettaisiin Espoonlahteen asti. Metron kuormitusta vähentävien linjojen (Espoosta Kamppiin) muutokset vaikuttavat osaltaan myös tuleviin bussi-bussi vaihtoihin Kirkkonummen suunnalta, joten omaa mielipidettä muodostaessa kannattaa tutustua myös näihin. Näihin liittyvä blogipostaus kommentteineen on luettavissa täällä: https://hslmetrokivenlahteen.blogspot.com/2020/10/suorien-bussilinjojen-tulevaisuus.html.

 

Tiivistetysti

Päätepysäkin valinta vaikuttaa luonnollisesti myös bussilinjaston kustannuksiin. Metron jatke lisää omalta osaltaan joukkoliikenteen kokonaiskustannuksia, joten vastaavasti bussiliikenteen puolelta kustannuksia pyritään karsimaan. Näistä vaihtoehdoista Espoonlahden päätepysäkki on bussiliikenteen osalta edullisempi ratkaisu, jonka myötä mahdolliset muut liityntälinjaston muutokset jäisivät oletettavasti Matinkylän vaihtoehtoa lievemmiksi. Toisin sanoen päätepysäkin sijoittuessa Matinkylään, matka-ajat Helsingin suuntaan olisivat hieman nopeampia, mutta samalla linjasto olisi kalliimpi päällekkäisenä metron kanssa ja mahdollisesti nykyistä Kirkkonummen alueen liikennettä jouduttaisiin jonkin verran vähentämään. Espoonlahden päätepysäkkiratkaisussa matka-ajat olisivat hieman pidemmät Helsingin suuntaan, mutta paineet Kirkkonummen palvelutason vähennyksille jäisivät pienemmiksi.

 

Mitä ajatuksia sinulle heräsi Kirkkonummen linjojen päätepysäkkivaihtoehdoista?

  •           Missä haluaisit vaihtaa?
  •           Mitkä tekijät ovat sinulle tärkeitä matkassa ja vaihdossa?
  •           Minne matkasi suuntautuu?
  •           Mitä muita ajatuksia Kirkkonummen joukkoliikenteestä heräsi?


Päivitys 30.11.2020

Kerro asiakaskyselyssämme, kumpi päätepysäkkivaihtoehdoista olisi parempi! 
Vastausaikaa on keskiviikkoon 9.12. asti.

06 marraskuuta 2020

Soukan, Suvisaariston ja Laurinlahden yhteydet

Kun Länsimetro jatkuu Kivenlahteen asti, tulee liityntäyhteydet Suvisaaristosta, Soukanniemestä ja Laurinlahdesta lyhenemään huomattavasti nykyisestä tilanteesta, jossa liityntäyhteys tehdään Matinkylään. Lisäksi suuri osa asuinalueista tulee olemaan kävelyetäisyydenkin päässä metroasemalta. Tässä postauksessa käsittelemme reittiehdotuksiamme tuleviksi liityntälinjoiksi.

Espoonlahteen rakentuu uudistettu Lippulaivan kauppakeskus ja bussiterminaali, joka tarjoaa mahdollisuuden päättää liityntälinjoja myös Espoonlahteen nykyisen Matinkylän bussiterminaalin lisäksi. Soukanniemen ja Suvisaariston läheisin asema on jatkossa Soukan metroasema, jonka kautta liityntälinjojen on luontevaa kulkea. Metron jatkeen myötä Espoonlahden ja Matinkylän välillä ei tarvita nykyisenkaltaista bussiliikennettä, joten ehdotuksessamme Soukan ja Suvisaariston liityntälinjat päätetään Espoonlahden uuteen terminaaliin.

Alla olevalla kartalla on esitelty ehdotuksemme alueen liityntälinjoista.


Suvisaariston liityntäyhteydet

Linja 145 ei jatkossa kulkisi enää Matinkylään, vaan Soukan jälkeen jatkaisi Espoonlahden terminaaliin. Nopein liityntäyhteys linjalla tarjottaisiin siis Soukan asemalle. Lisäksi linja tarjoaisi koululaisyhteydet entiseen tapaan esimerkiksi Storängenin kouluun ja myös yhteyden Espoonlahden palveluiden ääreen.

Linja 145 ajaisi Espoonlahdessa Kipparinkadun kautta.

 

Laurinlahti ja Soukanniemi

Linja 147 toimisi liityntäyhteytenä sekä Soukanniemestä että Laurinlahdesta – Soukanniemestä luonnollisin vaihtopaikka olisi Soukan metroasema ja Laurinlahdesta olisi toimiva yhteys sekä Espoonlahden että Soukan metroasemille. Yhdessä linjan 542 kanssa linja tarjoaisi tiheän liityntäyhteyden Ala-Soukasta metrolle.

 

Linja 542 Espoon keskukseen ja Jorviin

Tällaisessa ehdotuksessa linja 542 pysyisi nykyisellään, ja tarjoaisi edelleen yhteyden Soukasta, Espoonlahdesta ja Kivenlahdesta Espoon keskukseen ja aina Jorviin asti.

Reittiehdotuksessamme linjan 542 reitti säilyisi ennallaan. Laurinlahtea ja Soukanniemeä palvelisi linja 147, joka tarjoaa liityntäyhteyden Espoonlahden ja Soukan metroasemille. Linjan 145 reitti kulkisi Soukan metroaseman kautta aina Espoonlahteen asti.


Linja

vuoroväli (ruuhka-aikaan / päivällä / lauantaina / sunnuntaina)

145

Espoonlahti (M) – Soukka (M) – Suvisaaristo

30/30/30/60

147

Espoonlahti (M) – Laurinlahti – Soukka (M) – Soukanniemi

10/15/15/30

542

Soukka – Espoonlahti (M) – Kivenlahti (M) – Kattilalaakso – Latokaski – Espoon keskus – Jorvi

10/15/15/30

 

Poikittaisyhteys Leppävaaran suuntaan

Olarin ympäristöä käsittelevässä postauksessa esittelimme jo ehdotuksen linjan 544 reitiksi (kartta alla). Linja toimisi vastaisuudessakin nopeana yhteytenä eteläisestä Espoosta Leppävaaraan sekä myös Nihtisillan ja Karamalmin työpaikkakeskittymiin. Linja tarjoaa myös palvelun metroasemien väliin jääville bussipysäkeille.

Linjalla 544 on tällä hetkellä vain arkiliikennettä ruuhka-aikaan, mutta tulevaisuudessa sillä voisi olla tarjontaa myös päivällä, lauantaisin ja sunnuntaisin. Tämä voisi vastata liikkumiskyselyssä esiin tulleeseen toiveeseen nopeista yhteyksistä Etelä-Espoon ja Leppävaaran välillä myös ruuhka-aikojen ulkopuolella.


Kokonaisuudessaan reittiehdotukset ovat nähtävissä kartalla tämän linkin takana:

https://platform.remix.com/map/228d44c0?latlng=60.13175,24.67558,12.143&layer=hsl

 

Linja 544 kulkisi kaikkien uusien metroasemien kautta ja näin palvelisi väliin jääviä bussipysäkkejä. Reitti jatkuisi Kehä ll:n, Nihtisillan ja Karamalmin kautta Leppävaaraan.

Linja

vuoroväli (ruuhka-aikaan / päivällä / lauantaina / sunnuntaina)

544

Kivenlahti (M) – Espoonlahti (M) – Soukka (M) – Karamalmi – Leppävaara

15/20/30/30

 

04 marraskuuta 2020

Terveisiä Kauklahden asukastyöpajasta

Keskiviikkona 21.10.2020 pidimme projektimme viimeisen asukastyöpajan. Työpajaan kutsuttiin asukkaita Kauklahden ympäristöstä: osallistujia kutsuttiin niin Hansakallion, Bassenkylän, Järvikylän, Lasilaakson, Kurttilan, Vanttilan että uuden Harmaalaaksonkin alueilta.

Keskityimme edellisten asukastyöpajojen laajojen kokonaisuuksien sijaan konkreettisemmin juuri Kauklahden alueen linjastoon ja esittelimme ehdotuksiamme uusista bussilinjoista keskustelun pohjana.

 

Ajatuksia Länsimetron jatkosta Kivenlahteen

Metron jatkuminen Kivenlahteen herätti positiivisia ajatuksia esimerkiksi liityntäliikenteen nopeutumiseen liittyen, mutta myös huolta suorien bussilinjojen tulevaisuudesta. Lisäksi ajateltiin, että metron myötä eri alueet yhdistyvät entistä paremmin toisiinsa.

Ennen kaikkea asukkaat olivat työpajassa toiveikkaita siitä, että liityntäliikenne nopeutuisi nykyisestä. Liityntäyhteyksissä toivottiin myös kiinnitettävän huomiota pyöräliitynnän toimivuuteen ja pyöräsäilytyksen turvallisuuteen asemilla.

Suorien bussilinjojen osalta kommentoitiin, että onko niitä tulevaisuudessa ollenkaan. Tämä herätti huolta myös esteettömyyden kannalta, sillä suoria bussilinjoja pidetään esteettömyyden kannalta parempana vaihtoehtona kuin metroa.

 

Juna

Asukastyöpajan osallistujat pitivät ehdottomasti parhaimpana asiana Kauklahden joukkoliikenteessä junayhteyttä, jolla pääsee Helsingin suuntaan 15 minuutin välein. Junan osalta kuitenkin Mankin aseman taannoista käytöstä poistumista ei pidetty hyvänä asiana. Lisäksi linjan 165 luotettavuuteen ja aikatauluihin toivottiin parannusta, sillä yhteys bussilta junaan ja toisin päin ei aina toimi.

Kauklahteen on myös kehittynyt uusi alue Bassenkylä, josta bussiyhteys Kauklahden asemalle ja muualle puuttuu tällä hetkellä kokonaan.

 

Nykyiset yhteydet metrolle ja Etelä-Espooseen (165)

Nykyisen linjan 165 osalta asukkaiden viesti on selvä: linja on kiertelevä ja näin ollen yhteys Kauklahden ja metron välillä on hidas. Lisäksi linja ei palvele parhaillaan rakentuvaa Harmaalaakson aluetta. Lasilaakson yhteydet Etelä-Espooseen ovat heikot, sillä kävelymatkaa lähimmälle pysäkille on parikymmentä minuuttia tai matka täytyy tehdä vaihdollisena Kauklahden aseman kautta.

Linjan 165 kiertelevyys ja hitaus on noussut esiin myös liikkumiskyselyn kautta.

 

Kauklahden aseman liityntälinjat (166 & 167)

Lasilaakson, Järvikylän ja Vantinmäen liityntäyhteyksiä Kauklahden asemalle tarjoavat linjat 166 ja 167. Linjoihin ollaan liikkumiskyselyn perusteella tyytyväisiä, mutta asukastyöpajassa nousi myös epäkohtia. Linjojen vuoroväliä toivottiin parannettavan, sillä Järvikylästä ja Lasilaaksosta palvelua on nykyisellään tunnin välein hiljaiseen aikaan. Lisäksi liikennöintiaikoja toivottiin laajennettavan myöhempään iltaan.

Keskusteluissa nousi esiin myös linjojen muut käyttömahdollisuudet kuin vain junaan vaihtaminen. Linjojen reitteihin toivottiin muutosta niin, että myös Kauklahden aseman eteläpuolisiin palveluihin ja harrastuspaikkoihin pääsisi paremmin: isona huomiona todettakoon postipakettipalvelut, joihin toivotaan joukkoliikenneyhteyttä. Postipalveluiden ääreen pääsy onkin juuri nyt ajankohtaista, sillä tämän vuoden pandemia näyttää nostaneen pakettipalveluiden suosiota.

 

Reittiehdotuksia Kauklahden ja Espoonlahden välille

Esittelimme asukastyöpajassa jo taannoisessa blogipostauksessammekin suunnitelmiamme Kauklahden ja Espoonlahden välisiksi bussilinjoiksi, joiden tavoitteina on sekä nopeuttaa yhteysväliä että palvella kehittyviä asuinalueita.

Hyvänä asiana pidettiin sitä, että Lasilaaksosta pääsisi uuden reittiehdotuksen mukaan paremmin Etelä-Espooseen ja metrolle. Lisäksi molemmat linjat olisivat nykyistä linjaa 165 nopeampia. Puolen tunnin vuoroväliin ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä kartan punaisen linjan osalta, sillä se heikentäisi etenkin kurttilalaisten palvelua. Ainakin vuorovälien osalta ehdotetut bussilinjat tarvitsevat siis vielä uudelleenarviointia.


Asukastyöpajassa keskustelun pohjana käytettiin bussireittiehdotusta, jossa linjan 165 sijaan olisi kaksi linjaa, josta toinen kulkisi Kauklahdenväylää pitkin ja toinen Kurttilantietä.
Kuva 1. Aiemmassa blogipostauksessa käsiteltyjä reittiehdotuksiamme esiteltiin myös asukastyöpajassa keskustelun pohjana.


Vaihtaminen ja esteettömyys

Keskusteluissa nousi esiin myös toive esteettömyyden paremmasta huomioimisesta ja vaihto-olosuhteiden laadusta. Yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa infra-asioissa toivottiin kehitettävän. Lisäksi vaihto-olosuhteissa huoletti kadunylitykset ja liian pitkät kävelymatkat pysäkiltä toiselle.

 

Kehitysehdotuksia osallistamiseen

Esittelimme asukastyöpajassa myös liikkumiskyselyn tuloksia ja vastaajien ikäjakaumaa, joista ilmenee se, että nuoria asukkaita (alle 30-vuotiaita) ei saatu tavoitettua toivotulla laajuudella. Saimme asukastyöpajaan osallistuneilta arvokkaita ehdotuksia niin eri sosiaalisen median palveluiden kuin muiden foorumien käytössä asukasviestinnässä, jotta nuoriakin saataisiin osallistumaan paremmin.

Esimerkiksi Snapchatin ja Discordin käyttö viestinnässä voisi tavoittaa paremmin nuorta yleisöä. Lisäksi ehdotettiin käyttäjäkyselyiden toteuttamista kouluilla sekä yhteistyötä nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston kanssa. Näin voisimme saada enemmän tietoa myös nuorten vapaa-ajan liikkumisesta koulumatkojen lisäksi.

 

Mitä seuraavaksi?

Asukastyöpajan keskustelun pohjalta tulemme arvioimaan uudelleen Kauklahden ja Espoonlahden välisten yhteyksiä, etenkin vuorovälien osalta. Lisäksi Kauklahden asemaa ympäröivien asuinalueiden bussireittien mahdollisia muutoksia ja aseman eteläpuolisten palveluiden saavutettavuutta tarkastellaan.

Asukastyöpajassa nousi esiin myös asioita, joihin voidaan kiinnittää huomiota jo aiemmin aikataulusuunnittelussa, kuten linjan 165 luotettavuus. Lisäksi pyöräliitynnän ja asemien pyöräsäilytyksen osalta teemme yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa.

 

Kaiken kaikkiaan asukastyöpajoja pidettiin projektiimme liittyen kolme. Saimme laaja-alaista ja paikallista näkemystä suunnittelumme tueksi, ja kattavasti eri ikäluokista – osallistujien ikäjakauma oli 16—70. Iso kiitos kaikille asukastyöpajoihin osallistuneille!